Kaip profesionaliai pasidaryti kavą namuose?

Norėdami išvirti skanų puodelį kavos, turite įvaldyti tam tikrus kintamuosius veiksmus: kavos darymas sudaro kavos ir vandens santykį, užplikymo laiką, vandens temperatūrą ir pupelių malimo dydį. Visi šie veiksniai turi susijungti, kad būtų sukurta subalansuota kava. Kai kavos malimas įpilamas į karštą vandenį, vanduo pradeda išskirti junginius iš kavos pupelių. Tikslas? Skystis, kuris nėra per daug kartaus skonio, pridegęs ar rūgštus. Norėdami tai padaryti, turite tinkamu laiku iš pupelių išgauti tinkamus junginius. Tai gali užtrukti eksperimentuojant ir pasikeis priklausomai nuo to, kokį produktą naudosite gamindami savo kavą.

Pirmas žingsnis siekiant gaivaus skonio, skanios kavos – pradėti nuo nesmulkintų pupelių. Norite sumalti kavą kuo arčiau kavos ruošimo. Kuo ilgiau jūsų pupelės bus veikiamos deguonies, tuo greičiau junginiai suskaidys. Iš anksto sumalta kava taip pat pašalina malimo dydžio kontrolę, todėl negalėsite keisti recepto, kol ateis laikas įsigyti naują maišelį. Svarbiausia, kad kavos tirščiai būtų sumalti tinkamo dydžio ir vienodo paviršiaus ploto. Idealus rupumas priklauso nuo to, kaip ruošiate kavą. Geriausiai sekasi su vidutiniu malimu, o į prancūzišką espresą patenkančios pupelės gali būti stambesnės – štai paprastas įvairių aparatų „idealios“ tekstūros vadovas.

Trumpas dalykas yra tas, kad pakeitę kavos tirščių dydį, paveikiate greitį, kuriuo iš pupelių pasišalina junginiai – lakieji aliejai, lemiantys aromatą ir skonį bei kartumą sukeliančios rūgštys. Pavyzdžiui, jei ruošiate užpiltą kavą, vanduo pro tirščius teka gana greitai, todėl malimo dydis turėtų būti mažesnis. Kadangi vanduo užtrunka palyginti trumpą laiką, norint gauti pakankamai stiprų užpilą, jums reikės daugiau paviršiaus. Jei gaminate šaltą alų arba naudojate prancūzišką presą, pupeles galite sumalti gana stambiai. Nepamirškite, kad kavos kokybė ir skonis priklauso taip pat nuo kavos aparato ir jo valymo. Kavos aparato nukalkinimas tai skanios kavos proceso dalis. Nukalkintas aparatas tai sklandaus proceso dalis, taip pat higienos normų laikymasis, kadangi kalkės nėra geras reiškinys buitiniuose prietaisuose. Tad norint, kad kava puiki aromatinga ir skani, būtina nukalkinti savo kavos aparatą ir kitus prietaisus kurie turi ryšį su vandeniu. Kava yra puikus rytinis kavos gėrimas, o kavos skonis priklauso nuo jūsų skonio, ar jūs mėgstate su pienu ar be, ar jums patinka stipri kava ar lengva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>