Pomidorai. Kiek daug rūšių!

pomidoraiPomidorai yra šiltnamio arba daržo augalai, vedantys sultingus ir “mėsingus” uogos tipo vaisius. Teigiama, jog pomidorai – tai vaisiai (darinys, vedantis sėklas ir kuris vystosi iš augalo mezginės yra vaisius). Buitiškai kalbant arba kulinarijoje pomidorą pavadinus daržove tikrai nesuklysime ir didžiulės klaidos nepadarysime.

Pomidoras labai populiarus ir mėgiamas Lietuvoje. Ant beveik kiekvieno lietuvio stalo vasaros pabaigoje galima pamatyti įvairiausių rūšių šių vaisių. Nuo spalvų ir formų net akys raibsta!

Pagrindiniai pomidorų tipai rūšiuojami pagal dydį, skonį, spalvą ir formą. Lietuvoje dažniausiai auginami šie:

  • paprastieji – apvalūs, vidutinio dydžio, gana ankstyvi. Tokios rūšies pomidorų dažnai galima išvysti prekybos centrų lentynose;
  • vyšniniai – saldūs, maži, apvalūs. Dažnai naudojami salotoms ar patiekalų puošybai;
  • slyviniai – nedideli, forma ir dydžiu dažnai primenantys slyvą, nėra labai sultingi.Puikiai tinka padažams, konservavimui;
  • vynuoginiai – pailgi, maži, kekė panaši į vynuogių. Ypatingai saldūs. Gali būti naudojami padažų gamybai, džiovinimui arba salotoms;
  • kriaušiniai – saldžiarūgščiai, pailgi, apačioje sustambėję, dydis šiek tiek primena slyvinių pomidorų. Dažniausiai naudojami padažams, konservavimui.
  • jautiniai – tai didžiuliai net 450 g. užaugantys pomidorai. Vaisiai itin “mėsingi”, turintys mažai sėklų. Dėl savo nemažo dydžio dažnai kepami įdaryti orkaitėje, dedami ant sumuštinių, į salotas;
  • itališki “San Marzano” – pailgi, saldžiarūgščiai, aromatingi, viduje turintys mažai sėklų.Šių pomidorų “odelė” labai lengvai nusilupa, todėl iš šių pomidorų gaminami konservai, tinkantys trintoms sriuboms ir pan.;

Pomidorai gali būti ne vien įvairių formų, dydžių, bet ir spalvų: raudonieji (būna skirtingų atspalvių), geltonieji, žalieji, juodieji ir kt. Kiekvienas renkamės pagal pomėgius, gaminimo įpročius.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>